Rug- en bekkenklachten

Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug.
Door bijvoorbeeld zwangerschap kunnen er bekkenklachten ontstaan. Er kan pijn ontstaan in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of de zijkant van de bovenbenen. Vaak begint de pijn als er (te) lang in de dezelfde houding gezeten is of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook kunnen bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel pijnlijk zijn.

Wat doet de oefentherapeut?

De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klacht(en). Verder geeft een oefentherapeut u inzicht in de reactie die het lichaam kan geven op pijn, (over)belasting en spanningen. Door middel van oefeningen zal de oefentherapeut samen met u werken aan klachtvermindering en het leren voorkomen van de klacht.