Wat doet een fysiotherapeut?
De fysiotherapeut weet alles af van “de mens in beweging”. Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen en bukken, lijken volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen echter niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. U kunt bij de fysiotherapeut terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten. Op basis van dit onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op. Een behandelplan is maatwerk. De fysiotherapeut kan u op diverse manieren helpen:
Trainingstherapie
Trainingstherapie wordt wel oefentherapie genoemd. Het is de belangrijkste pijler van fysiotherapie. Enkele voorbeelden van toepassing zijn: de bewegingsmogelijkheden van gewrichten beïnvloeden, de spierkracht vergroten, een betere houding aanleren, een beter evenwicht realiseren, betere ademhalingstechniek aanleren en leren ontspannen. Er wordt hierbij vaak gebruik gemaakt van trainingsapparatuur. Meestal wordt er een thuisoefenprogramma meegegeven.
Massage
Massage is een beproefd middel tegen pijn en spierspanning. Het bevordert de bloedsomloop in weefsels en vermindert de spierspanning.
Vaak worden de verschillende soorten behandelingsmogelijkheden gecombineerd.
Daarnaast zorgt de fysiotherapeut voor preventief advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meeste bij gebaat.
Verder is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Dit doet u door het uitvoeren van oefeningen, goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Een goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut is namelijk van onmiskenbaar belang voor het herstel.